Home » teknik & tester

Canon G10 vs. Nikon P6000

6 November 2008 13,811 views 9 Comments

Nu har jag äntligen haft chans och möjlighet att göra en jämförande test mellan Canon G10 och Nikon P6000 där jag tittat på olika faktorer såsom reglage, brusnivåer/bildkvalitet, hantering, vikt och storlek samt lite annat. Testet är enkelt utfört och inte vetenskapligt på något sätt. Resultatet är subjektivt och hur var och en själv upplever dessa två kameror kan givetvis variera ordentligt. Jag hoppas att testet kan vara till hjälp om ni går i köptankar och att ni ser detta som en vägledning och inte något absolut rättesnöre.

Jag vill tacka den alltid så trevliga och kunniga personalen på Expert Foto på Kungsportsavenyn i Göteborg för att de lät mig få låna ett exemplar av Nikon P6000 så att jag kunde göra testet. Ska ni köpa kamera någonstans i Göteborg så rekommenderar jag varmt ett besök i deras butik.

Vikt och storlek
Canon G10 är med sina yttermått den större av de två kamerorna på både höjd, bredd och djup. G10:an är också märkbart tyngre och väger 350 gram medan Nikon P6000 har en matchvikt på 240 gram (utan batterier och minneskort). P6000 känns hyfsat anpassad för att kunna ha i kavajfickan medan det blir lite väl otympligt att försöka peta ner G10 på samma ställe. Båda kamerorna är gedigna och känns inte plastiga även om Canon ligger lite före Nikon här vilket kan ha att göra med att den förstnämnda väger lite mer och därför känns mer robust.


Reglage och skärm
Reglagen på båda kamerorna känns stabila och gedigna. Det finns fler direkta inställningsmöjligheter på G10 då du kan välja ISO och exponeringskompensation via rattar. Skärmen på G10:an är 3 tum och den på Nikon är 2,7 tum. Båda skärmarna är ljusstarka och bra men G10 har högre upplösning. Jag tycker att Canon G10 slår P6000 på fingrarna här med hänsyn till skärmen och att det finns fler inställningsmöjligheter utan att behöva gå in i någon kamerameny.

Hantering
Gränssnitten och menyerna är intuitiva och bra. Eftersom jag har kört Nikon länge så känner jag mig mer hemma i Nikons menysystem vilket gör att det känns enklare för mig. Detta är nog bara en vanesak och jag kan inte säga att det ena är bättre än det andra. Eftersom Canon G10 har fler reglage och rattar så upplever jag att den är snabbare att ställa in. Det följer inte med någon separat laddare till P6000 och du måste därför ladda batteriet när det sitter i kameran och det känns inte så genomtänkt av Nikon.

Funktioner
Nikon P6000 har GPS vilken Canon saknar på sin modell. Båda modellerna har bildstabilisering vilket nästan är ett måste om du köper en kompaktkamera idag. Både Canon och Nikon erbjuder möjlighet att fotografera i råformat (Nikon har ett eget format som de kallar NRW) vilket jag också tycker är viktigt eftersom det blir bättre kvalitet på bilderna och du kan t ex lättare fixa vitbalansen i datorn efter du har fotat om det blivit lite fel.

Prestanda
Upplösningen på G10 är lite högre än på P6000 (14,7 MP mot 13,5 MP) men skillnaden är så liten så jag tycker inte att det har så stor betydelse. Båda kamerorna är snabba i uppstart även om det inte går att jämföra med en systemkamera. P6000 visar en liten logotyp på LCD-skärmen och spelar en trudelutt när den startar så det känns som att den är långsammare. Det går dock ungefär lika snabbt att ta en bild med båda kamerorna om man slår på dem samtidigt.

Bildkvalitet
Jag har gjort ett litet test där jag har fotograferat lite snabbt uppställda prylar mestadels för att se hur kamerorna hanterar brusnivåer. Jag tycker att kvaliteten blir dålig om man går över ISO 400 så där ska man nog inte röra sig annat än i nödfall. Canon känns mer stabil vad gäller brushanteringen på lite högre ISO och Nikonkameran får arbeta hårt med brusreducering men du får kika på bilderna och bilda dig en egen uppfattning. Bilderna är utsnitt i 100%.

ISO 100

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

Referensbild Nikon D700 ISO 800

Pris
Båda kamerorna kostar ca 5000 kr och du hittar förmodligen Nikon P6000 för en hundring eller ett par hundringar billigare än G10. Jag tycker dock att prisskillnaden är så pass liten så det ska inte vara avgörande för köpbeslutet om du funderar på antingen G10 eller P6000.

Slutsats
Efter att ha läst några väl utförda tester på nätet och dessutom haft möjlighet att klämma och känna på båda kamerorna och också testa dem så blir min slutsats att Canon G10 är strået vassare. Jag tycker att bygg- och bildkvalitet är högre samt att reglage och hantering är generellt bättre på Canon G10. Visst är den lite större och tyngre, men om du ändå tittar på den här typen av kameror istället för att köpa en superliten variant så kanske det inte spelar så himla stor roll.

Min rekommendation för dig som letar efter en kompetent kamera i kompaktklassen med bra inställningsmöjligheter, bra bildkvalitet och funktionalitet är därför att köpa en Canon G10 framför Nikon P6000. G10 har större zoom- och slutartidsomfång, högre upplösning, större och bättre skärm, fler och bättre reglage, bättre batteritid och laddningsmöjligheter samt ett standardiserat råformat. För er som vill ha mer information och en mer djupgående test av hur dessa två kameror skiljer sig från varandra så rekommenderar jag er att kika in här.

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor (1 votes, average: 1.00 out of 5)
Loading ... Loading ...

9 Comments »

 • Magnus sade:

  Hej!

  Jag har länge sneglat efter en kamera i G-serien men det har inte blivit av. Ett tag skippade de ju RAW-formatet också och då var det inte så intressant men fortfarande är ju ISO-egenskaperna på 800/1600 inte riktigt tillräckliga för min smak. Det hade ju varit riktigt spännande med en “APS”-sensor i G-serien eller kanske en fullformatare!? Vi får väl hoppas på kommande varianter…

  Trevligt att få läsa ditt test dock!

 • BengtB sade:

  P6000 har en Windows-specifik komprimering vilket gör att det inte går att packa upp NRW-filerna på t.ex. en Mac. Jävligt dåligt av Nikon, så den kameran går bort! Det får en ju att fundera på vad som händer med alla bilderna efter några år när formatet känns gammalt och inte längre uppdateras. Sitter man där då med hela sin bildskatt utan att kunna läsa den?

 • Ville sade:

  Bilderna från G10 ser lite “gulare” ut – är det en verklig skillnad eller bara hur bilderna ser ut på datorskärmen framför mig??

 • admin (author) sade:

  Hej hopp! Tack för era kommentarer!

  Ville: Det är en verklig skillnad på gulheten då kamerorna tolkade vitbalansen olika. Jag har valt att inte justera det i efterhand.

 • Canon G10 vs. Nikon P6000 | Digitalkameror sade:

  [...] Nu har jag äntligen haft chans och möjlighet att göra en jämförande test mellan Canon G10 och Nikon P6000 där jag tittat på olika faktorer såsom reglage, brusnivåer/bildkvalitet, hantering, vikt och s… http://www.photoexplained.com/2008/11/06/canon-g10-vs-nikon-p6000/ [...]

 • Torstein sade:

  Jag har precis fått min G10 och är supernöjd med vad den levererar. jag har ett flertal Nikon kamror (System) och är nikon fantast.
  Dock har Nikon inget att erbjuda om man vill dyka med prylarna och då blev valet enkelt en G10 med UV hus är ca 7000:- jämförd med en uv hus till D300 för 15.000

 • Lars sade:

  skulle varit kul om ni testat Panasonic LX3 samtidigt..
  Verkar som den kan ge båda kamerorna en match (men hatar att den saknar optisk sökare..) Är i valet och kvalet inför ett köp och det lutar nog en ändå mot en Panasonic före G10an ..

 • HDR-fotografen sade:

  Brusnivåerna på höga ISO kommer få mig att vänta tills Canon fixar en större sensor.

 • Siri sade:

  Jag väcker en gammal sida med följande fråga: har Nikon ordnat så man kan läsa råformatet NRW i Mac?

Lämna din kommentar!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.