Home » modell & porträtt

Bakgrundsoskärpa med olika bländare

14 September 2008 13,368 views 18 Comments

När man fotograferar porträtt är ett tips att använda bländaren på kameran för att kontrollera bakgrundsoskärpan. Det gör stor skillnad för helhetsinrycket om bakgrunden är suddig eller inte. Se bara på exemplet nedan (jag fick jaga ut Frida på Avenyn). Om du använder en stor bländare (lågt tal) så blir bakgrunden suddig och mindre störande och vice versa. Givetvis går det att välja en bakgrund som lyfter fram motivet, men om du har svårt att hitta ett bra ställe att placera modellen på så är ett tips att leka med kreativ oskärpa genom att välja en stor bländare.

Kameran jag använt denna gång är en Nikon D700 med ett Nikon AF 85/1,4 D IF som lämpar sig alldeles utmärkt för porträttfotografering tack vare ljusstyrka, robusthet, skärpa och bländarkonstruktion. Tack till Cyberphoto som har låtit mig få testa två riktigt grymma objektiv. Imorgon kommer en skärpejämförelse mellan Nikon AF 85/1,4 D IF och Nikon AF 85/1,8 D så håll utkik.

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

18 Comments »

 • SebastianE sade:

  Fint tips. Gillar att ni tagit med så många olika bländartal.

 • sara sade:

  oj vilken skillnad!
  Hur ändrar man bländren? (Nikon D70) Har ingen koll just nu känner jag ^^

 • jonas (author) sade:

  Sara: Bländaren ändrar du om du ex. har mode A på din D70 och sedan vrider ett av hjulen. Jag tror att det är det främre hjulet du ska snurra på :)

 • Linda P sade:

  Sådana här tips gillar vi :)

  Om man får önska, så gärna inlägg som handlar om lite billigare kameror som gemene man (eller kvinna) har, som Nikon D60 eller motsvarande. Tack!

 • Joakim L sade:

  Det här med oskärpa bakom och framför det man fotar brukar ofta resultera i mycket mer intressanta bilder – eftersom blickfånget direkt låser sig på det som är i fokus. Problemet är att det ofta är ganska dyrt att ta såna kort eftersom “snabba” objektiv, som de ibland kallas, kostar en hel del.

  Mitt tips om ni vill fota med ljusstarkt objektiv (och därmed “snabbt” eftersom det släpper in mer ljus och pressar ner slutartiden) är att leta efter ett sk. Normal-objektiv. Normal-objektiv, till skillnad från zoom-objektiv, har en fast brännvidd. Du kan alltså inte zooma in och ut utan brännvidden är låst. Det finns vidvinkel- och tele-objektiv som också är låsta, men normal-objektiv har ofta en brännvidd som är lämpad för porträtt. Jag köpte själv ett 30mm f1.4 till min Olympus E-510 för 3580kr, och det är ganska billigt för att vara ett f1.4-objektiv. Det som användes i exemplet ovan ligger i prisklassen 10.000kr, och det är det få nybörjare som vågar spendera… Ett f1.4 zoom-objektiv, om sådana ens finns, är troligen extremt kostsamma. Det billigaste zoom-objektiv jag hittar kostar 19.300kr, och det hade en maximal bländaröppning på f2.0.
  Sorry för långt inlägg!

 • jonas (author) sade:

  Linda: Vi har tyvärr ingen Nikon D60 att testa med, men helt klart är att bildkvaliteten i den kameran är mycket hög. Med en sådan kamera kan man utan problem ta precis lika bra porträttbilder som i det här exemplet. Jag ska testa ett billigare objektiv imorgon och jämföra prestanda med det jag använde idag.

  Joakim: Tack för inlägget. Det gör inget att det blev långt :) imorgon tänkte jag göra en liten jämförelse mellan 85/1.4 och 85/1.8 som är betydligt billigare för att förhoppningsvis tilltala de som inte har lust att slänga ut en massa pengar på ett superdyrt objektiv.

 • J o h a n n a - Inredning & pyssel sade:

  Vilket bra tips! Jag gillar att ni har med många exempel och visar.

 • BonneSwe sade:

  Kul om du kunde visa din setup med avstånd från objekt/modell för att visa på hur brännvidden 80 ligger. Och att du tar med detta vid alla dina exempelfoton.

  /BonneSwe

 • Erika sade:

  du har troligtvis världens bästa blogg! Speciellt för oss som tycker om fotografering keep up the good work! :D

 • Oskar sade:

  Inga problem, tycker ni gör ett bra jobb! :)
  Och kul att du gillade bilden, för det gör jag med. Färgerna vart riktigt schyssta!

  Hade bra!

 • sara sade:

  Sv till Jonas: tack så mycket! :D Ska kolla upp det på en gång :)

 • Camilla sade:

  Vad bra med bilder som illustrerar, skall visa det för sonen som just börjat medieprogrammet på gymnasiet. Det där med bländare är lite svårt att förklara så bilderna hjälper verkligen till att göra det begripligt.
  Tack
  Camilla

 • Benko sade:

  jag vill också börja gymnasiet igen

 • Mattias Wennström sade:

  Hej
  Objektiv med stor bländaröppning behöver inte kosta så fasligt mycket om man köper ett fast objektiv. Jag vet att Nikons 50mm f/1.8 kostar c:a 1200 kr. Det är ett riktigt bra objektiv som alla Nikonägare bör ha

 • emma sade:

  var ändrar man bländaren på en nikon d60? vet du?

 • Xbox review sade:

  Interesting article, adding it to my favourites!

 • house now sell sade:

  I was wondering if you could set up some sort of system so when your publish a new article, i get emailed to alert me? Unless you already do this?

 • Angelica sade:

  Emma: Man ändrar bländaren genom att vrida vänster-ratten till A och sen snurra på det främre hjulet…

Lämna din kommentar!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.