Home » teknik & tester

Jämförelse av skärpa mellan Nikon 50/1.4 och 50/1.8

28 August 2008 5,269 views 10 Comments

Efter att ha läst många tester av dessa två objektiv ville jag jämföra dem för att se om prisskillnaden på nästan 2000 kr är motiverad. 50/1.4 kostar nära 3000 kr och 50/1.8 dryga 1000 kr. Eftersom den här jämförelsen bara tar skärpa i beaktande, så är den inte riktigt rättvis. Fler faktorer såsom exempelvis kontrast, färgton och bokeh bör givetvis undersökas för en komplett bedömning.

Jämförelsen har gjorts med en Nikon D700, monterad på stativ. Jag har fotograferat ett vitt ark med svart text på och stängt av all efterskärpning i kameran. Självutlösare har använts för att förhindra skakningsoskärpa.

Resultatet av jämförelsen ser ni nedan om ni klickar på “Klicka för att läsa mer”. Bilderna visar utsnitt från mitten av en större bild i storlek 100%. Jag tycker att det här lilla ovetenskapliga testet förstärker det intryck som många andra har fått när de gjort liknande jämförelser. 50/1.8 är ett riktigt prisvärt och skarpt objektiv på lite mindre bländaröppningar och att 50/1.4 är optimerat för att fungera bäst vid lite större bländaröppningar och passar därför bäst i situationer när ljusförhållanderna är dåliga. Om prisskillnaden på 2000 kr är motiverad med utgångspunkt i denna jämförelse avgör ni bäst själva, och det är viktigt att beakta vilket användningsområde du har för objektivet.

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

10 Comments »

 • I s a b e l l sade:

  Åhh va kul att du kände att du ville jämföra och mycket andvändbart då jag inte vet så mycket om detta egentligen. Sure basic detaljerna kanske men inte på denna nivå.

  Nu måste jag säga att jag tvekar lite ;P Jag funderar på om kanske till och med en 1,8 kan passa utmärkt med det jag vill fota .. Tål att funderas på.

 • Minna sade:

  Jag använder ett manuellt nikon 50mm 1,8 när jag fotograferar. Jag ahr ännu inte lyckats försätta mig i den situation där jag varken har stativ eller ljus nog till att fota med detta objektiv. Tilläggas bör ju då att jag inte släpar emd mig stativet i onödan. Så att gå ner till 1,4 för nästan 2000 extra låter lite… dumt.

 • Johan Maxe sade:

  Som du skriver så är detta en test av enbart skärpa. En fråga dock: Har du själv ställt skärpan eller har du låtit kamerans AF ställa skärpan?

  Jag har numer 1.4-versionen och är väldigt nöjd med denna. Som testet visar är den lite vassare på stor bländare, något som är intressant vid exempelvis bröllopsfoto där man vill ha effekter med kort skärpedjup. Har även Nikon’s 35/2.0 som också presterar fantastiskt vid full glugg. Saknar “bara” Nikon’s 85/1.4 men det får nog vänta lite…

 • Joel C sade:

  Var någonstans i bilden är bildutsnitten tagna? Det är stor skillnad på om man jämför mitten eller yttersta kanten…

 • jonas sade:

  Johan: Jag har haft AF i denna jämförelse. Jag vill också ha 85/1.4 men med tanke på hur lätt min plånbok är nu efter D700:an så får det definitivt vänta lite här med :)

  Joel: Bra att du är uppmärksam. Tack! Jag glömde skriva ut det. Det är ett utsnitt från mitten av bilden.

 • fredrik sade:

  det ser ut som om objektiven är lika bra på sina respektive största öppningar. så, frågan är som sagt om det är värt 2000 pix för ett halvt steg… speciellt om man har en kamera som d700:an som är bra på höga iso.

  85/1.4 står högst på listan hos mig också, men precis som du skriver jonas, så betyder en d700:a i handen en mycket lättare plånbok i bakfickan:)

 • Benko sade:

  Ohoj, intressant blogg må jag säga. Men nu undrar jag bara vad ni använt för typsnitt i eran logga? (kan inte så mycket om typsnitt och så men gillade de i loggan) jätte snällt om ni ville berätta, tack o hej :)

 • Bengt sade:

  På SLR-gear kan man kolla upp en del objektiv som de har gjort tester av. De åskådliggör det med 3D diagram verkligen trevligt.
  http://www.slrgear.com/reviews/index.php

  Tipsade om sidan i en artikel jag skrev om Sweetspots…

 • admin (author) sade:

  Benko: Det är Helvetica Neue :)

  Erik: Bra gissning :)

  Bengt: Tack för ett bra tips!

Lämna din kommentar!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.